Een reddings- of zwemvest aan boord? Wat zijn de verschillen.

Een reddingsvest is van levensbelang aan boord voor mensen die niet kunnen zwemmen en voor het geval er bijvoorbeeld een aanvaring of een storm opsteekt. Wat zijn de belangrijkste kenmerken en welke type vesten zijn er?

Het reddingsvest is een reddingsmiddel dat een persoon drijvend dient te houden. Daarbij corrigeert een reddingsvest een omgekeerde houding van de persoon in het water, waardoor het gezicht altijd boven water zal blijven. Dit ook voor personen die buiten bewustzijn zijn geraakt.
Een reddingsvest dient gekeurd te zijn en te voorzien van drijfvermogen en een CE keuring.

Het reddingsvest is er in twee varianten: Het traditionele vaste reddingsvest of het (automatische) opblaasbare reddingsvest. De reddingsvesten hebben een bepaald drijfvermogen en deze zijn conform Europese normen als volgt vast gesteld:

  • 100 Newton drijfvermogen. Reddingsvest – Geschikt voor volwassenen en kinderen die kunnen zwemmen die zich bevinden op binnenwater of beschut water. Deze vesten zijn beperkt veilig bij bewusteloosheid, afhankelijk van de gedragen kleding.
  • 150 Newton drijfvermogen. Reddingsvest – Geschikt voor zowel zwemmers als niet-zwemmers. Dit vest is onder vrijwel alle omstandigheden veilig bij bewusteloosheid. Bij het dragen van zware waterdichte kleding beperkt veilig bij bewusteloosheid.
  • 275 Newton drijfvermogen. Reddingsvest – Geschikt voor zowel zwemmers als niet-zwemmers op open zee en onder extreem zware weersomstandigheden. Dit vest is ook geschikt voor dragers van zware waterdichte kleding en is onder vrijwel alle weersomstandigheden volkomen veilig bij bewusteloosheid.

Het reddingsvest moet niet verward worden met het zwemvest. Een zwemvest geeft alleen ondersteuning of hulp voor tijdens het zwemmen. Het zwemvest kent geen corrigerende werking en heeft een drijfvermogen van 50 Newton. Het wordt vooral gebruikt voor watersporters die vrijuit moeten kunnen bewegen, zoals kano-ers, windsurfers, kiters en zeilers in open zeilbootjes.

Ook zijn er speciale zwemvesten voor uw hond of kat. Hierdoor komt uw huisdier sneller boven water en zal de hond of kat ondersteunt worden bij het zwemmen.

Bekijk hier het aanbod reddingsvesten of zwemvesten van Watersportdirect.